Чиста и организирана кухня за по-добро здраве и по-малко отпадъци

Ч

Кога за последно си направихте равносметка и организирахте кухнята си? Сега е чудесно време да го направите. Започнете с хладилника и след това преминете към рафтовете на килера и шкафа. Накрая почистете цялата стая.

Първо буквално изпразнете хладилника, един рафт в даден момент, след това вратите. Използвайте охладител, за да поддържате храните студени, докато почиствате. Избършете рафтовете с кухненски дезинфектант, работещ отгоре надолу, включително врати. Подредете храната, която сте извадили от хладилника, проверете датите, определете дали трябва да се върне обратно или не (или на друг рафт). Продължете този процес, докато не изпразните всичко, проверите, сортирате и върнете обратно.

Преместете отворените предмети отпред. Ако в буркан остават само няколко супени лъжици, изразходвайте ги през следващия ден или два или измислете начин да го превърнете в рецепта. Обърнете внимание на всяко сирене или крема сирене, което изтича и планирайте хранене около него преди изтичане.

Поддържането на организация може също да помогне за намаляване на разхищаването на храна. След като видите какво имате и какво можете да дарите, можете да планирате няколко хранения с неща, които са готови за употреба.

Имате ли остатъци от вегетарианска тава или торбата с броколи, която никога не сте имали да готвите? Сега е чудесно време да разбъркате запържено или да приготвите зеленчукова супа. Остатъци от пресни билки? Смесете ги в билко песто за паста. Съхранявайте нарязаните домати, чушки, лук или цитруси в пазителите на продукти, които ги запазват по-дълго свежи. Имате ли замразени варени скариди във фризера? Накълцайте го и направете нашата салса. Ако имате няколко отворени кутии за зърнени храни, помислете дали да не използвате контейнер за зърнени храни. Те имат херметични капаци, които помагат да се запазят зърнените храни по-дълго свежи, намалявайки отпадъците. Ако сте прекупили консерви или други съставки за килера, помислете дали да ги дарите на вашата хранителна банка или църква. Направете дарението сега, докато датата на „най-добрата покупка“ все още е добра.

Поддържайте броячите чисти и чисти

Санирането не е само за грипния сезон, важно е да поддържате кухнята и дома си в безопасност през цялата година. След като хладилникът и шкафовете ви бъдат почистени, избършете всичко. Използвайте многофункционален кухненски дезинфектант (или бели кърпички) върху всички плотове и кранове, копчета / дръжки на шкафовете и избършете външната част на шкафовете си с влажна кърпа. Напълнете мивката с гореща, сапунена вода и почистете лепкави или маркирани неща (грамофон за микровълнова фурна, прибори, тостер за фурна, улавящ трохи), гарафа за кафе). Не забравяйте да избършете всички уреди, включително горната част на хладилника или микровълновата фурна, и почистете с прах и почистете пода.

Чистата кухня поддържа храните в безопасност, както и правилното миене на ръцете. Винаги не забравяйте да миете ръцете си често, когато боравите и готвите храна, и бъдете сигурни, че и вашите деца (винаги е добра идея децата ви да си мият ръцете веднага след училище).

Поддържайте кухнята си хигиенизирана и организирана и освен това ще губите по-малко храна. Чистата кухня също помага за предотвратяване на болести, пренасяни с храна. Това е моята идея за чисто хранене!

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta