Плотове 101 – Основи за избора на материал за кухненски плот

П

За мнозина кухнята им е най-важната стая в къщата им. И повечето експерти по недвижими имоти се съгласяват, че най-добрият начин за подобряване или повишаване на стойността на имота на една къща е да се преустрои кухнята. Четирите основни компонента на преустройството на кухня обикновено включват подмяна на основните уреди, инсталиране на нови подове, подмяна или преобръщане на кухненските шкафове и инсталиране на нов плот. Нека се съсредоточим върху този последен компонент – подмяна на настоящия материал за кухненски плот с нов.

Естествено, това включва нещо повече от бягство до магазина, за да изберете нов плот за вашата кухня. Първо ще трябва да прецените колко искате да похарчите. Също така трябва да помислите колко време и усилия ще ви бъдат необходими, за да поддържате новия си плот. И накрая, ще искате сериозно да обмислите стила и външния вид, който искате в кухнята си. Какъвто и тип плот да инсталирате, той ще бъде фокусна точка на цялата стая.

Първият тип плот, който се появява в съзнанието на всеки притеснен кухненски реноватор, е гранитът. Има обаче много материали за плотове, от които можете да избирате – а гранитът е само един от тях. В наши дни обнадеждаващ в кухнята може да избере плочки, камък, акрил, бетон, неръждаема стомана и ламинат, дори дърво!

ГРАНИТ

Нека започнем с най-популярното: гранит. Гранитните плотове са най-популярните, но и най-скъпите. Защо? Освен красивата повърхност, гранитът е изключително устойчив на топлина и надраскване. Плотът от гранит е много издръжлив и ще продължи дълго време. Гранитният плот никога няма да излезе от мода, а монтирането на гранитни плочи значително ще увеличи стойността на къщата. Недостатъците? Освен разходите, гранитът е естествен камък и е порест. За предотвратяване на зацапване ще се изисква уплътнител. Една алтернатива е използването на гранитни плочки на мястото на масивна плоча. Икономиите на разходи за плочките са високи. Важно е да не използвате гранитната повърхност като дъска за рязане, тъй като това ще притъпи финала (и ще съсипе един или два ножа.)

ДРУГИ ЕСТЕСТВЕНИ КАМЪНИ

Освен гранит, има и други различни каменни повърхности, които могат да се използват на кухненските плотове. Днес кварц, мрамор, варовик, сапунен камък и шисти са много популярни. Мраморът е гладък и хладен, идеален за приготвяне на храни директно на повърхността. Той не е толкова издръжлив като гранит и изисква по-голяма поддръжка на запечатване, за да се предпази от петна. Плочата е много издръжлива и има толкова уникална повърхност, че наистина може да се открои в кухнята. Тъй като шиферът е използван като покривен материал, той не изисква толкова голяма защита на уплътненията, но все пак е необходима поддръжка. Варовикът е много порест и разливите трябва да се третират бързо, за да се предотврати оцветяването. Има естествен, изветрял вид, който с времето може да се задълбочи и потъмнее. Натуралният кварц има външен вид, подобен на шисти, но не цапа или драска толкова лесно. Инженерният кварц също набира популярност, но разходите са значително повече (инженерните материали са кварцов композитен продукт, смесен с епоксидна смола, полимери и малки камъчета или камъчета за уникален външен вид и усещане.)

ПЛОЧКА

Остъклените керамични и порцеланови плочки са популярни в кухните от десетилетия. Предлага се в огромно разнообразие от цветове, форми и дизайн. Плочките могат да бъдат малки като квадратен инч и големи до шест квадратни инча. Плочките са издръжливи и също имат едни и същи качества на устойчивост на топлина и надраскване като гранит. Порцелановите плочки обикновено са по-скъпи от керамичните плочки, но порцелановите плочки са по-трайни и най-трудно изпечените видове плочки. Недостатъци на плочките? Той може да се натроши лесно, по-скъпо от алтернативните ламинати и фугиращата смес може да е проблем. Когато слагате плочките, има фугиращи линии между всяка от тях и фугиращата смес може да се оцвети много лесно. Това ще изисква много повече поддръжка, за да изглежда добре. Поради проблемите с фугиращата смес, възможността плочките да се чупят и натрошват лесно и общите разходи, най-добре е да оставите монтажните работи на професионалист.

БЕТОН

Бетонът не е само за тротоари или алеи. Бетонният плот е пигментиран и може да бъде полиран до гладка и лъскава повърхност, която може да наподобява всеки естествен камък. Броячите могат да бъдат формовани във фабрика или да се отливат на място. Бетонът е доста порест и трябва редовно да се запечатва, подобно на гранит, за да устои на петна. Може да се направи във всякаква форма и да има всякаква дебелина. Бетонът също е устойчив на топлина и надраскване. Броячите могат да бъдат направени в най-различни цветове и текстури. Недостатъци на бетона? Уплътнителят, който се изисква, не е единствената необходима защита. Уплътнителят трябва да се депилира с восък на всеки един до три месеца, за да се предотврати увреждане на петна и вода, така че поддръжката може да бъде голяма. Не можете да режете върху бетонната повърхност, без да оставяте следи. Бетонът също е много скъп.

НЕРЪЖДАЕМА СТОМАНА

Ресторантът вероятно би бил първото нещо, за което човек би се сетил, когато става въпрос за кухненски плот от неръждаема стомана. Но има причина повечето ресторанти да използват този материал. Трайност, устойчивост на петна и вода, ниска поддръжка, безброй възможности за избор на размер и форма са само няколко от тези причини. Също така е много лесно да се почисти и можете да поставите котлон или тиган на повърхността, без да се притеснявате да го повредите. Недостатък – мнозина не харесват „индустриалния“ външен вид. Може да е доста скъпо да го направите. Рязането върху него може да остави следи и лесно да се вдлъбна. Важно е да се уверите, че повърхността е най-малко 18 калибър и има осем до десет процента никел в нея.

ДЪРВО

Понякога наричан плотове за месарски блок, плотът за дърво обикновено се прави от ивици клен или дъб, които са залепени заедно. Но почти всяка твърда дървесина може да бъде направена в плотове. Бамбуковите плотове са последната тенденция! Дървеният материал за плотове има топъл, красив външен вид, който може да бъде в различни нюанси и текстури. Той е идеален за хора, които искат да режат директно върху повърхността на брояча си. Може да се шлайфа и запечатва отново в случай на дълбоки порязвания, драскотини или петна. Може да се инсталира лесно и цените са разумни. Недостатъци? Дървото не е много твърдо и може лесно да изгори, надраска или вдлъбнатина. Дървесината може да се изкриви или почернее близо до мивки от редовен контакт с вода. И изисква редовно запечатване.

ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ

Formica е най-често срещаното име за ламинатни плотове. Изработен е от тънък слой пластмаса, залепен върху ПДЧ или дърво. Пластмасовите ламинатни плотове са много евтини, леки и се предлагат в безкрайно разнообразие от цветове и шарки. Той е много устойчив на петна и като пластмасов материал е лесен за почистване. Тъй като се предлага предварително, може да бъде лесно да го инсталирате сами. Недостатъци на Formica? Въпреки че тези броячи са малко издръжливи, те не продължават вечно. Ламинатите не са устойчиви на топлина или надраскване, но са устойчиви на петна. Абразивните почистващи препарати могат да притъпят и надраскат повърхността. Деформации или водни петна се появяват при прекомерно излагане на влага. Цветът или шарката могат да избледнеят с времето.

АКРИЛНА / ТВЪРДА ПОВЪРХНОСТ

Броячите с твърда повърхност са произведени плотове, които са специално изработени за всяко приложение. Популярните компании включват Corian, Avonite и Swanstone. Тези повърхности са трайни, водоустойчиви, лесни за почистване, непорести и дори са устойчиви на мухъл и бактерии. И резки или драскотини могат да бъдат шлифовани. Недостатъците включват проблеми с боравенето с горещи тигани на повърхността, високи разходи, а прекомерното тегло изисква добра здрава основа на шкафа (подобно на естествения камък.) Някои не харесват пластмасовия или „фалшив“ вид на материала, но материалът има широка гама от цветове за избор.

Смяната на кухненските плотове е само една стъпка във вашата цел за обновяване на кухнята, но това се смята за най-голямата стъпка от мнозина. Наистина можете да направите изявление за вашата кухня и вашия дом с правилния подбор на плот материал. Разбира се, след като се погрижите за онези износени плотове, които са дошли с дома, това наистина ще направи тези стари шкафове, настилки и уреди да се открояват! Всичко това е само част от процеса на увеличаване на стойността на вашия имот.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta