10 заповеди за безопасност в кухнята

1

“Нона, мога ли да измия чиниите?” молеше се Али, моята осемгодишна внучка. Али е като повечето деца, тя обича да помага в кухнята. Въпреки че тя е нетърпелива да мие чинии, ще гарантирам, че след четири или пет години гледката на мръсни чинии няма да бъде толкова вълнуваща. Днес помагането за миене на чинии е забавно, тъй като тя се учи как работят нещата. Тя се учи да цени пълноценните храни и това, което прави питателна храна, като помага в кухнята.

Ангажирането на децата с приготвянето на храна им дава възможност да имат мултисензорни преживявания с различни храни. Това е особено ценно при въвеждане на нови хранителни продукти или при промяна на диетата на семейството от преработени храни на пълноценни храни. В действителност, мултисензорното обучение е основополагащо при превръщането на придирчивия ядец в здрав ядец.

И така, как да избегнете често срещаните опасности в кухнята, особено за децата? Колкото и ценни да са тактилните преживявания за оценяването на хранителните храни, когато децата ви помагат в кухнята, е необходим само един неохраняем момент, за да се случи инцидент. Наранявания и потенциално хранително отравяне са по-малко вероятни, ако се придържате към следните съвети на мъдрец.

1. Винаги измивайте ръцете със сапун и вода, преди да боравите с храна.

Това важи за всички работещи в кухнята. Микробите могат да се разпространяват лесно, ако ръцете не са правилно почистени. Измийте ръцете си със сапун и вода за поне двадесет секунди. Разтриването на ръцете под вода е толкова важно, колкото и сапунът за чистота. С деца направете игра. Пейте азбучната песен, докато миете ръцете. Направете го образователно, като отброите двадесетте секунди с детето си, докато си миете ръцете. Когато вашият младеж може да брои до двадесет сам; брои назад от двадесет до едно.

2. Използвайте здрава табуретка за вашето дете, за да стигне удобно до плота.

Децата обичат да помагат и участието им в кухнята е жизненоважно за цената на храната. Закупете здрава табуретка, за да предотвратите падания и наранявания.

3. Никога не позволявайте на децата да ядат неварени яйца.

Децата обичат да оближат тестото от лъжицата, когато правят бисквитки. Но салмонелата от сурови яйца е истинска грижа. Обяснете, че е по-добре да опитате бисквитката, след като е изпечена, за да не се разболеете.

4. Внимавайте децата за опасността от гореща печка и фурна.

Винаги бъдете нащрек, когато малко дете е около горещи повърхности. Толкова много инциденти могат да бъдат предотвратени. Изгарянията от попарване на вода и горещи фурни са две от тях. Пазете кабелите на уредите за готвене далеч от вреда. Винаги дръжте пожарогасител в кухнята си. За да потушите малки пожари, хвърлете сода бикарбонат върху пламъци. Ако мазнината в тиган започне да пламва, покрийте тигана, за да прекъснете подаването на кислород. Изключете котлона.

5. Насочете дръжките на тенджерата и тигана към задната част или към центъра на печката.

Това е толкова лесен навик за започване. Тази проста стъпка не позволява на оживените деца (и възрастни) да влязат в контакт с дръжка, стърчаща от печката и разсипваща нейното попарено съдържание. Въпреки че децата ми са пораснали, все пак насочвам дръжките към задната част или центъра на печката. Само за да не се изгоря случайно!

6. Поддържайте работните повърхности на кухнята чисти.

Много пъти „грипът“, който преминава през семейството ви, всъщност е хранително отравяне. Можете да отречете това, като измиете старателно кухненските повърхности. Използвайте почистващи препарати за повърхности с белина за дезинфекция на плотове и други работни зони. Или добавете половин чаена лъжичка белина в спрей бутилка, пълна с вода, и напръскайте върху плотове, за да дезинфекцирате. Пазете портмонета и други предмети от подготвителните повърхности, тъй като те носят бактерии. Уверете се, че сте дезинфекцирали и дръжките на кухненския кран, когато измивате мивката.

7. Избягвайте кръстосаното замърсяване на храните.

Никога не слагайте варено месо в чиния, която някога е държала суровото месо. Измийте ножовете и дъските за рязане между употребата на месо, млечни продукти и продукти.

8. Измийте кърпи за съдове и често подменяйте гъбите.

Закупете седем кърпи за съдове. По този начин ще имате чиста кърпа за всеки ден от седмицата. Гъбата е идеалното място за паниране на бактерии. Изсушете след употреба и оставете да изсъхне на въздух. Сменяйте гъбите веднъж седмично. През седмицата дезинфекцирайте гъбата си, като я изплакнете, изцедете на сухо, след това я поставете в микровълновата фурна за две минути.

9. Винаги мийте плодове и зеленчуци.

Измийте зеленчуците и плодовете, преди да ги поставите в хладилника. По този начин те са били предварително почистени, което улеснява подготовката на храната. Децата могат да вземат здравословна закуска, без да се притесняват от вредни бактерии, които дебнат на повърхността. Също така, бактериите върху храната бързо се размножават, когато се оставят при температура между 45 F и 140 F. Избягвайте тази опасна зона, доколкото е възможно, като бързо охлаждате варени храни. Охладете или замразете остатъците веднага след вечеря, за да предотвратите образуването на бактерии в храната.

10. Вземете предпазни мерки с ножовете.

Очевидно острите предмети представляват опасност за малките деца. Дръжте всички ножове на място, недостъпно за деца. Малките деца и децата в предучилищна възраст обичат да разпространяват омекотено масло, крема сирене и ядки. Малките ръце могат безопасно да използват пластмасови изделия, закупени за пикници и барбекюта.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta